Avantouinti muissa maissa

Talviuintia ei ole yleinen harrastus monissa muissa maissa, mutta sen suosio on yltänyt eri maailman kolkkiin. Se on etenkin pohjoisten maiden laji, sillä kylmää vettä ei löydy helposti joka maasta. Suomi ja Viro ovat monien arvioiden mukaan kaikkein aktiivisimmat talviuintimaat, mutta myös muissa Pohjoismaissa, Baltian maissa ja Venäjällä on vahvat talviuintiperinteet. Myös Australiassa, Iso-Britanniassa, Belgiassa, Kb0b65-talisupluspaiga-rajamine-Tallinnaiinassa, Pohjois-Amerikassa ja monissa Itä-Euroopan maissa harrastetaan talviuintia. Näiltä alueilta tuleekin iso osa MM-kilpailujen osaanottajista.

Pohjoismaissa perinne liittyy vahvasti saunaperinteeseen. Tässä pohjoiset kansat eroavat jonkin verran: Venäjällä ja Itä-Euroopassa se on alun perin ollut uskonnollinen rituaali. Norjalaiset, islantilaiset, ruotsalaiset, tanskalaiset, virolaiset, latvialaiset ja liettualaiset, kuten myös suomalaiset, puolestaan pitävät sitä osana saunassakäyntiä.

Kiinassa talviuinti on myös suosittua. Maan ympäri on noin 141 yhdistystä, joilla on noin 200 000 jäsentä. Nuorimmat jäsenet ovat alle 10-vuotiaita ja vanhimmat jo iältään yli 80. Joissain paikoin maata ihmisiä saattaa käydä avannossa tuhansia päivässä. Maassa on paljon lajiin liittyviä festivaaleja ja tapahtumia.

Itä-Euroopassa ja Venäjällä avantouinti liittyy etenkin loppiaisen juhlintaan. Jäähän leikataan loppiaisena ristinmuotoinen avanto, jossa käydään keskiyöllä pulahtamassa kolme kertaa. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen rituaalista tuli erittäin suosittu, ja kymmenet tuhannet ihmiset tekevät sen loppiaisena. Rituaalista on myös olemassa versio, jossa ortodoksipappi heittää ristejä veteen, ja henkilö, joka onnistuu noutamaan ristin, vapautuu pahoista hengistä. Venäjällä on myös “Mursu-kerhoja”, joiden jäsenet harrastavat talviuintia koko talven läpi.

Pohjois-Amerikassa lajilla on myös pitkiä perinteitä. 1900-luvun alussa venäläinen maahanmuuttaja Louis Sugarman tuli tunnetuksi talvisista uintireissuistaan, ja sai lempinimekseen ihmisjääkarhu. Pohjois-Amerikassa lajia käytetäänkin usein vetämään huomiota esimerkiksi rahankeruuprojekteissa. Coney Islandissa mantereen vanhin avantouintiseura järjestää joka vuosi uudenvuodenpäivän pulahduksen.

Myös Iso-Britanniassa on uudenvuodenpäivän avantouintiperinteita. Joissain Euroopan maissa talviuintitoimintaa on ollut pitkään. Iso-Britanniassa ja Belgiassa lajilla on jonkin verran perinteitä. Belgiassa on jo kymmeniä vuosia uitu kilpaa perinteisesti helmikuun viimeisenä sunnuntaina Meuse-joen yli. Iso-Britanniassa on jonkin verran seuroja, ja kilpailuja lajissa pidetään koko talven ympäri. Uintia harrastetaan maassa meren lisäksi myös makeassa vedessä.