Avantouinnissa varusteet voivat auttaa

Kuten kaikkiin urheilulajeihin, myös avantouintiin on vakiintunut tiettyjä varusteita, jotka tekevät siitä helpompaa tai miellyttävämpää tai auttavat suojaamaan kehon osia. Yleisesti ottaen avantouinti ei kuitenkaan vaadi paljoa; se on melko edullinen harrastus. Lajia harrastavan ei tarvitse yleensä stressata, unohtuiko jotain, sillä perusvarusteita on vähän.

Tärkeimmät varusteet uimarille ovat tietenkin uimapuku ja pyyhe. Uimapuvun voi myös jättää pois, mikäli on mahdollisuus käydä uimassa omassa rannassa yksityisesti. Julkisilla rannoilla se kuitenkin vaaditaan. Lisäksi pipo on olennainen varuste. Se auttaa säilyttämään kehon lämpötilan ja suojaa korvia kylmältä. Päätä ei yleensä kasteta veteen, sillä se edistää lämmön haihtumista kehosta. Kun lämmön haihtumisen minimoi, voi vedessä olla pidempään ja kokemus on miellyttävIce-swimming-Siberia-3ämpi sekä turvallisempi. Saunallisissa uintipaikoissa pipoa saatetaan käyttää myös saunassa, jotta kuumat löylyt eivät polttaisi korvia.

Kengät ovat myös yleinen apuväline avantouijille. Sandaalit on kätevä pitää mukana etenkin, jos avantouintipaikan pukuhuoneesta tai saunasta ei ole lämmitettyä kulkuväytää avantoon. Kengät suojaavat jalkoja elementeiltä kuten kylmältä maalta ja teräviltä esineiltä. Moni uimari käyttää kumisia uimatossuja. Myös neopreeniset tossut tai villasukat auttavat pitämään jalat suojassa. Kannattaa varmistaa, että tossun pohja on tarpeeksi vahva, jotta se suojaa hiekotushiekalta ja ja jäältä. Kiristettävä naru voi estää vettä pääsemästä kenkään, mikäli kengät ovat oikean kokoiset. Liian leveään kenkään vesi pääsee helposti sisään ja irtopohja voi tehdä jalkaan laittamisesta hankalaa. Kylmää ei loppujen lopuksi tarvitse pelätä, sillä avannossa pulahtaminen tehostaa verenkiertoa ja voi jopa saada jalat lämpenemään – tosin jälkeen päin.

Myös hanskat voivat olla tarpeen. Uintipaikoilla on usein metalliset kaiteet, joita ei ole suojattu, jolloin hanskat auttavat avantoon menemistä ja sieltä nousemista. Neopreeniset hansikkaat ovat yleisiä säännöllisten harrastajien keskuudessa, sillä ne myös auttavat käsiä pysymään lämpimämpinä.

Moni tuo mukaan myös vaahtomuovisen istuinalustan, sillä uimarit saattavat jäädä uinnin jälkeen istumaan ja juttelemaan ulos. Pesuvälineet voi myös tuoda mukana, niin pääsee uinnin jälkeen peseytymään. Osa urheilijoista saattaa käyttää nenäklipsiä tai uimalaseja, mutta ne eivät välttämättä ole tarpeen, sillä päätä ei tavallisesti kasteta veteen.