Avantouinnin sukulaislajit

On moneja lajeja ja perinteitä, joissa on elementtejä avantouinnista, tai jotka muistuttavat sitä. Osa avantouinnin harrastajista saattaa myös harrastaa näitä lajeja, osa puolestaan on harrastajille tuntemattomampia. Niihin tutustuminen on kuitenkin mielenkiintoista.

Kylmällä vedellä tehty kastautuminen on perinteinen osa monia kulttuureja. Japanissa munkit ja askeetikot suorittavat kylmiä kasteita osana erilaisia rituaaleja. Esimerkiksi Nichiren-munkit paastoavat meditoivat ja kävelevät 100 päivää, ja päättävät rituaalin kastautumalla jääkylmässä vedessä.

Venäjällä on monia avantouintia vastaavia perinteitä. Saunan yhteydessä pidetään usein saavia, jossa on jääkylmää vettä, ja ihmiset saunasta lähtiessään kaatavat sen päälleen. Rituaaliin saattaa liittyä paastoamista tai sen päätteeksi saatetaan kuivatella ulkona tai pyöriä lumessa.

Jääkylpy puolestaan on tekniikka, jota monet atleetit käyttävät harjoittelussaan. Siinä valtaosa kehosta upotetaan jääkylmään veteen rajatuksi ajaksi, yleensä 12-15 minuutiksi. Menetelmän on tarkoitus parantaa palautumiskykyä. Tieteellistä näyttöä ei asiasta varsinaisesti ole, mutta moni tutkija on spekuloinut kylmän veden vaikutuksia palautumiskykyyn. Menetelmän suosio nousi maratonjuoksija Paula Radcliffen vannottua sen nimeen vuoden 2002 EM-voiton jälkeen.

Jääkarhusukellus on suosittu perinne Pohjois-Amerikassa, Iso-Britanniassa ja Alankomaissa. Siinä tavallisesti joukko ihmisiä käy uimassa vedessä kylmästä lämpötilasta huolimatta. Perinne liittyy yleensä uudenvuodenpäivään, mutta jääkarhusukelluLewis-Gordon-Pugh-5ksia järjestetään myös muina aikoina etenkin Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Tapahtumaan saattaa liittyä myös rahankeruu hyväntekeväisyyteen etenkin Yhdysvalloissa, ja Skotlannissa siihen voi liittyä pukeutuminen hassuihin asuihin.

Näytösuinnin voi myös mieltää avantouinnin kaukaiseksi sukulaiseksi. Talviuintia pidetään vaikuttavana ja rohkeana, ja se kerää joka vuosi paljon media huomiota. Näytösuinti on uinnin ala, jossa tehdään uintisuorituksia erikoisella tavalla, kuten kädet ja jalat yhteen sidottuina. Esimerkiksi taitouinti polveutuu näytösuinnista.

Avovesiuinti on hyvin lähellä avantouintia. Siinä uimari altistuu luonnon olosuhteisiin. Avovesiuinnissa saattaa altistua kylmillekin lämpötiloille, eikä siinä yleensä käytetä märkäpukua. Lajissa tosin uidaan pidempiä matkoja korkeammissa lämpötiloissa. Sitä voi harrastaa missä tahansa luonnollisessa vesistössä. Huomiota laji on saanut paljon etenkin, kun uimarit ovat ylittäneet pitkiä matkoja kuten kanaaleja vesiteitse. Moni suomalainen harrastaa kesäisin avovesiuintia. Suomessa se on suhteellisen turvallista, koska meri on rauhallinen eikä täällä ole monia vaarallisia eläinlajeja.