Avantouinnin perinteet Suomessa

Avanto- eli talviuinti kuuluu vahvasti Suomalaiseen perinteiseen. Se liittyy tietenkin saunaperinteeseen; kuten kieriminen lumessa, se virkistää ja rentouttaa talvella saunoessa. Talvituintia harrastetaan kuitenkin myös laajalti ilman saunaa. Myös Venäjällä on pitkät avantouintiperinteet, joilla on juuret ortodoksisessa loppiaisperinteessä.

Suomessa avantouimareita arvioidaan olevan yli 100 000, ja lisäksi satunnaisia kokeilijoita on tuhansia. Myös lukuisat maassa vierailevat turistit kokeilevat avantouintia osana kulttu0_d5112_2a0e9bef_Luriin tutustumista. Talviuimareiden paljouden vuoksi laji onkin hyvin järjestäytynyt Suomessa.

Ensimmäinen talviuintiseura oli tamperelainen Avantouintiseura Norppa 80-luvulla. Suomen Latu kuitenkin otti lajin siipiensä alle pian. 90-luvun alusta Suomen Avantouintiklubi auttoikin organisoimaan lajia kansallisella tasolla ja ohjaamaan sen kehitys. Yhdistys vaihtoi nimensä myöhemmin Avantouintijaostoksi, ja nykyään se tunnetaan nimellä Suomen Avantouintiliitto. Yhdistykseen kuuluu 13 jäsenseuraa. Se järjestää lajissa kilpailuja ja tapahtumia, sekä julkaisee Avantoon-nimistä lehteä lajista kiinnostuneille. Liitolta saa myös opastusta uusien seurojen ja talviuintipaikkojen perustamiseen.

Lajin kilpailut keräävätkin joka vuosi huomiota medioissa. Moni suomalainen matkustaa lajin MM-kilpailuihin; ensimmäiset talviuinnin MM-kilpailut järjestettiinkin Suomessa. Lajin ympärillä on myös ollut viime vuosina jonkin verran kohua; Oulussa venäläinen talviuimari kuoli vastikään herättäen kysymyksiä lajin turvallisuudesta. Lisäksi vasta suoritettu kiinalainen pitkänajan tutkimus antaa viitteitä, että avantouinti voi nostaa tiettyjä terveysriskejä. Moni kuitenkin on tähän mennessä punninnut harrastuksen edut riskejä suuremmiksi.

Arvellaan, että eniten avantouintia harrastavat 40-50-vuotiaat, ja monien arvioiden mukaan harrastajien joukossa on hieman enemmän naisia kuin miehiä. Sekä saunalliset että saunattomat uintipaikat ovat säännöllisessä käytössä ympäri Suomea. Lähes joka pitäjästä löytyy paikka avantouintiin – jotkin uintipaikat ovat jopa niin suosittuja, että niissä voi joutua jonottamaan. Helsingissä kiireisimmissä uimapaikoissa käy jopa 10 000 uimaria vuodessa; Vantaan kiireisin paikka kerää parhaimmillaan 400 uimaria päivässä. Moni myös treenaa uimahallien ja kylpylöiden kylmä-altaissa karaistakseen kehoaan avantouintia varten.

Lajin suosio on kasvanut viime vuosikymmenien aikana, eikä sille näy loppua. Satunnaisia kokeilijoita riittää jatkuvasti, ja moni turisti mieltää avantouintikokemuksen osaksi matkaelämystään. Lajin tavoitteisiin kuuluukin omien pelkojen voittamienn ja mukavuusalueen ulkopuolelle meneminen hyvää oloa tavoitellessa.

Leave a Reply